Adj egy ötöst! pályázat diák szemmel

A Salva Vita Alapítvány „Adj egy ötöst” pályázatán iskolánk is részt vett. Ennek célja az volt, hogy a diákok személyesen találkozzanak, és élményeken keresztül ismerkedjenek meg fogyatékossággal élő társaikkal. A programot május 31-én rendezték meg, de ezt megelőzve több alkalommal volt felkészítő foglalkozás és rendkívüli osztályfőnöki óra. Előadásokat hallgathattunk a vakok és a gyengén látók mindennapjairól, illetve arról, hogyan tudunk leendő építészként ideális épületet tervezni a mozgáskorlátozottak számára.

Összekötő boltív:Mindannyian nagyon vártuk a szerdai napot. A program egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amin Kiss Ernő Ne add fel című versét szavaltam el, majd az iskolánk énekkara előadásában hallhattunk két dalt. A megnyitó után egy kis ideig mi is átérezhettük a vakok, mozgáskorlátozottak és halláskárosultak nehéz helyzetét. Próbára tehettük tájékozódó képességünket egy sötétített szobában, egy másik teremben pedig a kerekesszék használatát tanulhattuk meg. Ezen kívül megismertük a jelelést és a Braille-írást is.

Mindezek után az volt a feladatunk, hogy bemutassuk a Péchyben tanult szakmánkat és bevonjuk vendégeinket egy közös munkába. Lehetett dekorálni, famunkát végezni, műanyag- és rézcsőből tárgyakat készíteni és boltívet rakni. Az én párom egy vak fiú lett, aki nagyon kedves és talpraesett volt, még a kutyáját, Brendont is magával hozta. Azt a feladatot kaptuk, hogy rakjunk egy boltívet homokágyba fakockákból. Vendégünk pedig megtapogathatta az elkészült építményt és addig terhelhette, amíg az össze nem dőlt. Ezek után az építőipari anyagokkal ismerkedett meg. Majd egy közös képet is festettünk, így mindenki megmutathatta rajztehetségét. A nap végén pedig együtt énekeltünk el egy dalt, amelynek szövegét egy fiatal, halláskárosult lány jelelte. Ez a nap mindenki számára kellemes és hasznos időtöltést jelentett, életre szóló élményekkel gazdagodtunk.

 

Szikszai Nikolett 10. B

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma

https://www.naplo.hu/fiataloknak/2017/06/18/falbontas-kozos-epitessel.naplo

 

"Adj egy ötöst" pályázat kisfilmje:

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot